Zdravotníci FN Ostrava očkovali ve vyloučené lokalitě

Sanitka FN Ostrava s lékařem, očkovací sestrou a administrativním pracovníkem, vyjela znovu do terénu. Tentokrát očkovat obyvatele, žijící ve vyloučené lokalitě v Moravské Ostravě a Přívozu. Zájemce o vakcinaci oslovili s předstihem zástupci Vzájemného soužití, o.p.s., kteří zdravotníkům na místě pomohli i s organizací očkování.

Výjezdu předcházela společná schůzka zástupců vedení Fakultní nemocnice Ostrava, moravskoslezského krajského úřadu a zástupců organizací, které pracují se sociálně znevýhodněnými skupinami lidí. Lokalitu Jílová vybralo Vzájemné soužití o.p.s. zejména proto, že se tady koronavirem na jaře nakazilo několik rodin. „Obyvatele jsme na základě jejich zájmu naočkovali vakcínou Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. A zároveň jsme se se zástupci Vzájemného soužití dohodli na termínu a organizaci vakcinace druhou dávkou,“ uvedla na místě náměstkyně ředitele FNO pro léčebnou péči doc. MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D., MHA, která zároveň zájemcům vysvětlovala, proč je očkování nutné.

vl-foto_01

Smyslem výjezdů mobilních týmů FN Ostrava totiž není jen samotná vakcinace, ale také edukace skupiny obyvatel, která nemá o současné epidemiologické situaci dostatek relevantních informací. „V průběhu očkování nám ti, kteří k naší sanitce přišli, potvrdili, že informace o koronavirové  epidemii čerpají převážně ze sociálních sítí,“ dodala náměstkyně ředitele FN Ostrava pro ošetřovatelskou péči PhDr. Andrea Polanská, MBA, která má s očkováním i výjezdy mimo tradiční očkovací místa bohaté zkušenosti.

vl-foto_03

„Obavy byly, ale snažili jsme se je rozptýlit. Lidé nám popisovali své zdravotní problémy a my jsme je s nimi individuálně vyhodnotili,“ shrnula dvouhodinou práci v terénu MUDr. Petra Klimčíková.

Očkování pomohl zorganizovat Mgr. Sri Kumar Vishwanathan, ředitel Vzájemného soužití o.p.s.: „Napoprvé dvanáct naočkovaných je z mého pohledu velký úspěch.“

Očkování v terénu bude pokračovat i v dalších dnech. Mobilní tým ostravské fakultní nemocnice vyjede už příští týden na Vítkovsko.