FN Ostrava rozšiřuje počet intenzivních i standardních covidových lůžek

Narůstající počet covid pozitivních pacientů, kteří musí být hospitalizováni, si znovu vyžádal reorganizaci péče ve Fakultní nemocnici Ostrava. Protože už jsou téměř obsazena všechna lůžka Kliniky infekčního lékařství a Kožního oddělení i vyčleněná část kapacity na Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy, rozhodlo vedení fakultní nemocnice, že zřídí lůžka pro covid pozitivní pacienty i na dalších odděleních v lůžkovém pavilonu.

První výrazná reorganizace lůžkové péče je naplánována na konec tohoto týdne. „Od pátku 12. listopadu jsme pro covid pozitivní pacienty vyčlenili dalších 20 lůžek v 9. poschodí monobloku. Jedná se o spojené lůžkové pracoviště Oddělení kardiovaskulárního a Oční kliniky. Pacienti Oční kliniky budou v nejnutnějších případech hospitalizováni na Klinice ORL a chirurgie hlavy a krku,“ přiblížila změny doc. MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D., MHA, náměstkyně ředitele pro léčebnou péči FN Ostrava a pokračovala: „Dále uzavřeme jednu ze stanic Neurologické kliniky a její JIP vyhradíme rovněž pro covid pozitivní pacienty.“ Personál z této uzavřené stanice bude k dispozici na nově vytvořených covidových jednotkách.

101121-covid

Obnovujeme také pravidelná jednání krizového štábu, který se bude scházet 2x týdně. Rovněž počítáme, stejně jako před rokem, s vyčleněním jednoho operačního sálu pro covid pozitivní pacienty. Snažíme se zatím nerušit a neodkládat plánované operační výkony, ale vzhledem k rychlému tempu obsazování nemocničních lůžek covidovými pacienty uvidíme, jak dlouho to bude udržitelné,“ uvedl ředitel FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA.

Výrazná změna se dále týká také aplikace monoklonálních protilátek. Ty budou od čtvrtka 11. listopadu zájemcům, kteří splňují daná kritéria, podávány výhradně v přízemí pavilonu „T“ Oddělení psychiatrického FN Ostrava (vchod ze strany naproti Kliniky infekčního lékařství), a to od pondělí do neděle od 7 do 19 hodin.