FN Ostrava otevřela Onkologickou kavárnu

Fakultní nemocnice Ostrava má poprvé ve své historii vlastní tým dobrovolníků. Právě oni zajistí od 20. prosince 2021 každodenní provoz kavárny, která vznikla v prostorách čekárny chemoterapeutického stacionáře Kliniky onkologické.

Čekárnou kliniky denně projde až 150 pacientů, často s doprovodem. Od konce prosince se budou moci všichni občerstvit kávou nebo čajem. „Prozatím máme přihlášených 18 dobrovolníků. Potřebovali bychom ale tým, ve kterém jsou seniorky, ženy na rodičovské dovolené i nezaměstnaní, rozšířit,“ uvedla koordinátorka dobrovolnické činnosti ve FN Ostrava Simona Honsová a připomněla, že tuto práci může dělat člověk, který je trestně bezúhonný, očkovaný nebo po prodělaném covidu. „Další podrobnosti zájemcům o dobrovolnictví nebo o finanční podporu ráda doplním. Mohou mě kontaktovat mailem na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript@@c2ltb25hLmhvbnNvdmFAZm5vLmN6 nebo na telefonním čísle 704 682 531.“

kavarna_01

Otevření kavárny přivítal i přednosta Kliniky onkologické FN Ostrava doc. MUDr. Jakub Cvek, Ph.D., MBA. „Každý pozitivní vjem, který můžeme našim pacientům během jejich pobytu na naší klinice nabídnout, samozřejmě vítám. K úspěšnému uzdravení určitě svým způsobem napomáhá i prostředí, ve kterém se nemocný léčí,“ uvedl docent Cvek u příležitosti slavnostního otevření nového prostoru. Jeho plynulý provoz pomohou zajistit také studenti Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb Šilheřovice.

kavarna_02

Jednou z dobrovolnic je Eva Ščiglová. Před odchodem do důchodu pracovala jako vedoucí skladu. V kavárně chce pracovat i proto, že pacienta s onkologickou diagnózou měla ve svém nejbližším okolí. „Byla to snacha, která letos v létě umřela. Chtěla bych sem chodit pravidelně jednou týdně a pomoci tady ke zpříjemnění atmosféry,“ svěřila se milá a vstřícná dobrovolnice.

Projekt zpracovala a nemocnici darovala Ing. arch. Lucie Šidlová, a darem je i nábytek, který vyrobila firma InterDekor. Onkologická kavárna může začít fungovat díky podpoře sponzorů, kterými jsou ALZA, Cukrovar Opava, Mlékárna Kunín, Laura Coffee, MAKRO, IKEA, XENIUM Europe. A postupně se začínají hlásit i další společensky odpovědné firmy.